De Wegenbelasting logo
AUTOBESTELAUTOMOTORCAMPERHANDELAARSKENTEKENAUTOBUS

Houderschapsbelasting

Zo nu en dan wordt de vraag gesteld "Wat is houderschapsbelasting?" en "Moet ik wegenbelasting en houderschapsbelasting betalen?". Houderschapsbelasting is gewoon een andere benaming voor wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting. Vooral verzekeringsmaatschappijen gebruiken dit woord graag. In principe klopt het woord wel: u betaalt voor het houden van een motorvoertuig.

De naam houderschapsbelasting komt (zoals de naam al doet vermoeden) doordat het een belasting is op het bezit van een voertuig, in tegenstelling tot een belasting voor het gebruikt van een voertuig zoals in sommige andere landen; u betaalt ook al gebruikt u het voertuig niet.

De laatste paar jaar zijn de regels omtrent deze belasting vaak veranderd, zo hoefde u een lange tijd niet te betalen voor voertuigen met een lage CO2-uitstoot, maar helaas is deze regeling in 2014 komen te vervallen en er wordt niet verwacht dat deze regeling ooit nog terug ingesteld zal worden. Houderschapsbelasting, soms afgekort met HSB, wordt onder andere gebruikt voor onderhoud op het wegennetwerk, maar is ook een van de belangrijkste inkomsten voor de staat.

Houderschapsbelasting betalen

Op de vraag "Moet ik wegenbelasting en houderschapsbelasting betalen?" is maar één antwoord op mogelijk: neen. U betaalt maar één keer houderschapsbelasting, motorrijtuigenbelasting of wegenbelasting. Net zoals bij wegenbelasting hangt ook de hoogte hier van o.a. het gewicht en de provincie waarin u woont af. Het tarief kunt u overigens simpel op deze website berekenen, dit kost maar enkele seconden!

Hoogte van de houderschapsbelasting

De hoogte van de houderschapsbelasting hangt af van enkele factoren, dit zit dus precies hetzelfde in elkaar als bij de wegenbelasting. Factoren waar de Belastingdienst rekening mee houdt bij het bepalen van de hoogte zijn het gewicht van het voertuig, de brandstof die het voertuig verbrandt en het soort voertuig.

Deze belasting dient u alleen te betalen op het moment dat er een voertuig op uw naam geregistreerd is en dus ook niet geschorst is bij de RDW. Als het voertuig wel geschorst is mag deze niet op de openbare weg komen en hoeft u er dus ook geen belasting voor te betalen, maar u hoeft ook geen autoverzekering ervoor te hebben afgesloten.

Gerelateerde pagina's