De Wegenbelasting logo
AUTOBESTELAUTOMOTORCAMPERHANDELAARSKENTEKENAUTOBUS

Motorrijtuigenbelasting berekenen

Als u wilt weten hoeveel motorrijtuigenbelasting er betaalt dient te worden voor bijvoorbeeld uw motor, auto of camper kunt u daar achterkomen door uw motorrijtuigenbelasting te berekenen. Het berekenen kunt u gemakkelijk doen door bovenin de zwarte balk de gewenste categorie aan te klikken. Het berekenen van de motorrijtuigenbelasting is geheel gratis en is enkel een kwestie van enkele gegevens invoeren. Factoren waar het tarief onder andere vanaf hangt zijn het soort voertuig, de provincie waar uw voertuig in geregistreerd staat en het gewicht en de brandstof die uw voertuig verbrandt. Door de berekening op deze website te starten kunt u direct berekenen hoeveel motorrijtuigenbelasting u per jaar en per kwartaal dient te betalen voor bijvoorbeeld uw auto. Uiteraard worden eventuele aanpassingen en wijzigingen in de wegenbelasting, ook wel houderschapsbelasting genoemd, direct in het rekenprogramma verwerkt, zo bent u altijd zeker dat u de meest recente tarieven heeft.

Verplichting tot motorrijtuigenbelasting

Voor bijna alle voertuigen die zich op de openbare weg bevinden is het betalen van motorrijtuigenbelasting verplicht. Voertuigen welke nog wel van een ontheffing genieten zijn zeer zuinige auto’s, bromfietsen en snorfietsen. Voorheen was het zo dat voor bepaalde nieuwe voertuigen enkele jaren geen wegenbelasting betaald hoefde te worden, soms was er bijvoorbeeld een actie dat de autodealer deze betaalde of doordat er nog een ontheffing gold omdat het voertuig minder schadelijk voor het milieu was.
Vanaf het moment dat een kenteken van een voertuig op uw naam wordt gezet krijgt u binnen 5 werkdagen een brief op de mat van de Belastingdienst met het verzoek tot betalen van motorrijtuigenbelasting. In de deze brief staat ook vermeld hoeveel u ieder kwartaal en jaarlijks aan wegenbelasting moet betalen, maar uw wegenbelasting berekenen kunt u natuurlijk veel gemakkelijker op deze website doen.

Motorrijtuigenbelasting 2014 & 2015

Op dit moment worden nog de tarieven voor motorrijtuigen van 2014 op deze website gehanteerd, direct vanaf 1 januari 2015 zijn de nieuwe tarieven verwerkt op deze website, u kunt hier dan dus direct uw nieuwe tarief berekenen. Verwacht wordt niet dat de wegenbelasting 2015 veel veranderingen met zich mee zal brengen. Wat en of er iets gaat veranderen voor u hoort u tevens van de Belastingdienst, wanneer u bijvoorbeeld meer of wellicht wel minder motorrijtuigenbelasting moet gaan betalen.

Gerelateerde pagina's