De Wegenbelasting logo
AUTOBESTELAUTOMOTORCAMPERHANDELAARSKENTEKENAUTOBUS

Wegenbelasting oldtimer

Tegenwoordig is het belastingvrij rijden niet voor veel mensen meer weggelegd en sinds 1 januari 2014 is de wegenbelasting voor een oldtimer aangepast en sindsdien hoeft er enkel geen belasting meer betaalt te worden als het voertuig 40 jaar of ouder is, voor ieder voertuig jonger dient wel wegenbelasting betaalt te worden. In het reageerakkoord is te lezen dat de vrijstelling van wegenbelasting voor oldtimers vooral is afgeschaft wegens milieuoverwegingen, zodoende dat alleen oldtimers ouder dan 40 jaar nog van deze regeling genieten.

Oldtimerregeling 2012 en 2013

Al in 2012 waren de regelingen omtrent oldtimers aangescherpt: men moest toen al voor een bepaalde klasse oldtimers waarvoor voorheen geen wegenbelasting verschuldigd was toch belasting gaan betalen. Daarnaast verdenkt het kabinet dat een aanzienlijk aantal oldtimers eigenlijk voor dagelijks gebruik aangekocht werden. De oldtimerregeling is daarvoor niet bedoeld en men probeert op die manier enkel wegenbelasting te ontduiken. De regeling is wel bedoeld om vooral liefhebbers van oldtimers tegemoet te komen, immers zij rijden niet dagelijks in hun oldtimer, maar hooguit af en toe in het weekend. Wilt u deze regeling omzeilen en toch een oldtimer huren kunt u natuurlijk ook altijd een oldtimer huren!

Ondanks alle bezwaren van oldtimerhouders is in 2012 toch de leeftijd voor een vrijstelling van wegenbelasting opgeschroefd naar 30 jaar, dit ging echter wel geleidelijk:

Hierop kwam het reageerakkoord van Rutte II waarin de vrijstelling van de wegenbelasting voor alle oldtimers afgeschaft werd, wat voor de liefhebbers van een oldtimer met een benzinemotor even slikken, de LPG en diesel regelingen waren namelijk al versoberd. Doordat er enorm veel protesten kwamen na het aankondigen van deze nieuwe bepalingen kwam er een clausule die het toelaat dat er een vrijstelling van wegenbelasting blijft bestaan mits er niet meer dan 30 dagen in gereden wordt. Helaas vond de Tweede Kamer dit onvoldoende, waardoor en na overleg tussen staatssecretaris Weekers en de oldtimerliefhebbers een betere regeling kwam.

Oldtimer regeling 2014

Na overleg tussen Weekers en de oldtimerliefhebbers is er de volgende oldtimerregeling tot stand gekomen. In deze oldtimerregeling van 2014 worden verschillen gemaakt in de soort auto, lettende op de brandstof en de leeftijd:

BouwjaarBenzineDiesel of LPG
1974 t/m 1987 Kwarttarief, maximaal 120 euro per jaar Volledig tarief
1973 of eerder nul nul

Een voorwaarde van bovenstaande regeling is dat de oldtimer in december, januari en februari geschorst moet worden, als dit niet gedaan wordt vervalt het recht op welke vrijstelling dan ook. Zo worden de liefhebbers en hobbyisten tegemoet gekomen en komt het milieu ten goede, immers dat was waar het in het reageerakkoord allemaal om begon. Een kwart van bijvoorbeeld een normaal tarief van 120 euro is 30 euro per kwartaal en dat is zeer redelijk. Als men diesel of lpg rijdt, wat gelukkig voor de meeste oldtimers niet het geval is, is pas goedkoop uit als de auto minimaal 40 jaar oud is in 2014, aangezien vooral oude dieselvoertuigen ook veel meer het milieu vervuilen.

In onderstaand overzicht wordt duidelijk weergegeven wat er voor uw oldtimer qua wegenbelasting verandert is sinds 1 januari 2014.

Overzicht oldtimerregeling 2014

Gerelateerde pagina's