De Wegenbelasting logo
AUTOBESTELAUTOMOTORCAMPERHANDELAARSKENTEKENAUTOBUS

Wegenbelasting auto berekenen

Berekenen tip

Als u een auto bezit ontkomt u bijna niet aan het betalen van wegenbelasting, enkele vrijstelling daar gelaten. U vindt hier de berekening om snel de wegenbelasting voor uw auto berekenen. Voor de wet is een auto of personenauto dit als het meer dan 3 wielen heeft en waar maximaal 8 personen mee vervoerd kunnen worden en  niet onder een andere categorie vallen (quads en trike's hebben bijvoorbeeld ook 4 wielen, maar vallen onder de motorfietsen).

De gegevens van om de berekening te doen kunt u gemakkelijk terugvinden op uw kentekenbewijs of kentekencard.


De "bereken wegenbelasting knop" wordt automatisch actief nadat u alle vragen hebt beantwoord.

 

Hoogte van de wegenbelasting auto

De hoogte van de wegenbelasting voor uw auto is afhankelijk van enkele (drie) factoren:

Gewicht

Aan de hand van het gewicht wordt bepaald in welke gewichtsklasse uw auto valt en dit bepaald dus een deel van het tarief. De gewichtsklasse begint bij 0 kg en gaat tot maximal 5050 kg. Vanaf 550 kilogram wordt de gewichtsklasse telkens met 100 kg verhoogt.

Provincie

De motorrijtuigenbelasting en dus ook voor uw auto opgebouwd uit twee delen: rijksdeel en deel van de provincie, het laatste heet de provinciale opcenten. Elke provincie mag, binnen de door de Tweede Kamer opgegeven richtlijnen, zelf bepalen hoeveel zij vorderen aan provinciale opcenten. 

Brandstof

Welke brandstof de auto verbrandt bepaalt ook de hoogte van de wegenbelasting. Auto’s die op diesel rijden betalen bijvoorbeeld meer dan auto’s op benzine en elektrische auto’s zijn zelfs vrijgesteld van wegenbelasting!

Gerelateerde pagina's