De Wegenbelasting logo
AUTOBESTELAUTOMOTORCAMPERHANDELAARSKENTEKENAUTOBUS

Opbrengst belasting oldtimers valt tegenVolgens staatssecretaris Wiebes levert de belasting op oldtimers veel minder geld op dan was begroot. Sinds vorig jaar moeten diesel- en lpg-auto's van tussen de 25 en 40 jaar oud meer wegenbelasting betalen. Wiebes zei in de Tweede Kamer dat hij hoopte dat deze extra belasting voor oldtimers 120 miljoen euro zou opleveren, maar de maatregel leverde afgelopen jaar nog geen 70 miljoen euro op.

Volgens Wiebes is de extra wegenbelasting echter niet bedoeld om de schatkist te vullen, maar is het vooral een milieubewuste keuze. Met name de oude oldtimers die op diesel rijden, stoten veel vieze stoffen uit en verslechteren daarmee de luchtkwaliteit.

Bezitters van oldtimers moesten tot 2000 euro aan motorrijtuigenbelasting gaan betalen. De staatssecretaris hoopte dat daardoor de eigenaren een nieuwe schonere auto zouden gaan kopen, omdat dat belastingtechnisch goedkoper zou zijn. Dat is niet het geval geweest, blijkt nu. Veel oldtimers zijn wel uit het straatbeeld verdwenen. Rond de 60.000 oldtimers worden niet meer gebruikt, zijn geëxporteerd of gesloopt.