De Wegenbelasting logo
AUTOBESTELAUTOMOTORCAMPERHANDELAARSKENTEKENAUTOBUS

RDW Check en de WegenbelastingAls je een tweedehands auto wil aanschaffen, ga je natuurlijk controleren of je dit kunt betalen. Bij het kopen van een auto heb je tenslotte niet alleen maar te maken met de prijs die je neerlegt voor de auto, maar krijg je ook te maken met verdere kosten als benzine en wegenbelasting. De meeste mensen calculeren benzine en wegenbelasting in als vaste lasten (en terecht!), maar vergeten dat het kopen van een tweedehands auto niet geheel zonder risico is en dat dit kan leiden tot onverwachtse kosten. Je weet tenslotte nooit wat het autoverleden van de tweedehands auto is en hoe de schadehistorie van de auto er uit ziet. Daarom is het verstandig om jezelf de vraag te stellen: “Hoeveel is de auto waard?” bij het kopen van een tweedehands auto.

Doe een autocheck bij het kopen van een tweedehands auto
Als je een tweedehands auto koopt, is het verstandig om een autocheck, een kenteken check of een RDW check te laten doen. Bij een tweedehands auto weet je tenslotte nooit wat de schadehistorie van de auto is en weet je niet of de autogegevens kloppen. Bij veel tweedehands auto’s is er namelijk sprake van verborgen gebreken: gebreken die niet direct zichtbaar zijn als je de auto koopt, zoals een incorrecte kilometerstand of problemen met de banden. Het gevolg is dat jij een bedrag betaalt voor de auto en vervolgens, naast benzine, verzekeringen en wegenbelasting, allerlei extra kosten krijgt, omdat de auto schade heeft waar jij niet op gerekend had. Het is daarom altijd verstandig om via een autocheck, een kenteken check of een RDW check het autoverleden na te trekken op schadehistorie.


RDW Check en NAP
Het is niet alleen slim om de schadehistorie van een tweedehands auto te achterhalen, maar het is ook verstandig om na te vragen wat de tellerstand van de tweedehands auto is. Deze taak wordt uitgevoerd door stichting NAP (Nationale Autopas) in samenwerking met het RDW. Je kunt ook zelf een NAP aanvragen bij elk BOVAG bedrijf of bij een ANWB keuringsstation. Ook is er een test mogelijk op de website van het RDW, waar je tegen betaling een advies krijgt over de kilometerstand. Het enige wat jij zelf hoeft te doen is het kenteken en de kilometerstand van de auto invoeren. Zorg hierbij wel dat je precies de kilometerstand doorgeeft zoals hij op dat moment is. Een verschil van 1 kilometer kan al een verkeerd advies opleveren. Zo weet je zeker dat de tellerstand die de verkopende partij aan jou heeft doorgegeven, daadwerkelijk de correcte tellerstand is.

Sluit geen slechte deal
Voorkom dat je een slechte deal sluit en een tweedehands auto met verborgen verbreken koopt en doe een autocheck, een kenteken check of een RDW check, of vraag een NAP aan. Zorg er op die manier voor dat je weet hoeveel je auto waard is en dat je de schadehistorie van de tweedehands auto kent. Zo krijg je niet te maken met onverwachtse kosten en kan jij genieten van je tweedehands auto!