De Wegenbelasting logo
AUTOBESTELAUTOMOTORCAMPERHANDELAARSKENTEKENAUTOBUS

Opbrengsten oldtimerregeling vallen tegenDe veel besproken oldtimerregeling zou 120 miljoen moeten opbrengen, maar recent onderzoek wijst uit dat deze slechts 35 miljoen zal opbrengen. Dit onderzoek is uitgevoerd door de Stichting Autobelangen aan de hand van een recent RDW bestand met alle oldtimers op de Nederlandse weg vanaf 1 april.

De veel besproken oldtimerregeling zou 120 miljoen moeten opbrengen, maar recent onderzoek wijst uit dat deze slechts 35 miljoen zal opbrengen. Dit onderzoek is uitgevoerd door de Stichting Autobelangen aan de hand van een actueel RDW bestand met alle oldtimers op de Nederlandse weg vanaf 1 april.

Het blijkt dat met name oldtimers die op LPG rijden zijn veel van de weg gehaald om geschorst, gesloopt of geëxporteerd te worden. Wat er ook mee gebeurt, ze bevinden zich niet meer op de openbare weg en leveren dus ook geen wegenbelasting of andere autobelasting meer op.

LPG tank in een oldtimerHet is al langer bekend dat sinds 1 januari een auto ouder dan 40 jaar moet zijn mocht deze nog onder de oldtimerregeling vallen en dus vrijgesteld van wegenbelasting zijn. Voorheen was dit 25 jaar, maar het kabinet wil op deze manier het grote aantal milieuvervuilende klassiekers tegengaan.

CDA-kamerlid Pieter Omtzigt vindt het overduidelijk dat de gedragseffecten van de regeling niet zijn meegenomen bij het berekenen van de opbrengsten van de maatregel. Staatssecretaris Wiebes stelt dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken over de resultaten van de maatregel, aldus BNR.