De Wegenbelasting logo
AUTOBESTELAUTOMOTORCAMPERHANDELAARSKENTEKENAUTOBUS

Zuinige auto kost belastingbetaler 5 miljardOm meer dan te voldoen aan de Europese wens de CO2-uitstoot naar beneden te brengen, stimuleert de staat sinds 2007 de aanschaf van zuinige auto's. Dat doet het met belastingvoordelen op de wegenbelasting. Die hebben er sinds 2007 voor gezorgd dat de schatkist 5 miljard euro is misgelopen.

Maar daar staat milieuwinst tegenover in de vorm van minder CO2-uitstoot. De Rekenkamer vergeleek de gevonden 5 miljard met die milieuwinst. 'Wat is met die 5 miljard bereikt?', zei collegelid Arno Visser. Het resultaat stemt niet vrolijk. Elke ton die minder aan CO2 is uitgestoten heeft 1.000 euro gekost.

'Relatief duur is hier een understatement', zei Visser, 'want via reguliere handelssystemen kost een ton CO2 een tientje.' En dan nog: die 1.000 euro gaat uit van de meest ideale omstandigheid 'die niet bestaat'. Dat is namelijk wat de fabrikant van de zuinige auto aan milieuwinst op het label zet dat op zo'n auto is geplakt. 'De werkelijke milieuwinst is tot 35 procent lager', zei Visser.