De Wegenbelasting logo
AUTOBESTELAUTOMOTORCAMPERHANDELAARSKENTEKENAUTOBUS

Autobelastingen: BPM | Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen

Wanneer er een nieuwe personenauto of motorfiets aangeschaft wordt gaat een deel van de aanschafprijs naar de staat: de zogenoemde Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen, afgekort met BPM. De BPM voor auto's wordt sinds 1 januari 2012 volledig gebaseerd op de CO2-uitstoot, maar omdat voor motoren, bestelwagen en kampeerauto's geen goede gegevens omtrent de CO2-uitstoot beschikbaar zijn worden voor deze categorieën de BPM nog berekend op de oude manier, oftewel op basis van de brandstofsoort en de catalogusprijs.

BPM opbouw

Sinds 2013 wordt vergelijkbaar met bijvoorbeeld de inkomstenbelasting ook bij de BPM gewerkt met schijven. Een voertuig dat 117 gram CO2 per kilometer uitstoot wordt voor de eerste 82 gram 6 euro per gram betaalt, over de 83 tot en met 110 gram 69 gram en over de resterende 7 gram 112 euro. Sinds 2015 is daar ook nog een nieuw starttarief van 175 euro bijgekomen, als dit alles bij elkaar wordt opgeteld komt men aan het totaal verschuldigde bedrag aan BPM.

BPM voor de auto en motor

Als in Nederland een (bestel)auto of motor gekocht wordt of naar Nederland geïmporteerd wordt dan moet er BPM betaald worden. Zoals reeds gezegd hangt de hoogte van de BPM af van het soort voertuig en per situatie. Als u in Nederland een nieuwe auto of motor koopt welke in het Nederlandse kentekenregister bij de RDW wordt geregistreerd dan zorgt de importeur voor de aangifte en betaling van de belasting.

In sommige gevallen zult u zelf zorg moeten dragen van de aangifte, dit zijn:

Let op: Als u zelf zorg draagt voor de aangifte en betaling van BPM kunt u te maken krijgen met de betaling en aangifte van douanerechten en omzetbelasting.

Bestelauto

Als u als particulier een bestelauto koopt dan krijgt krijgt u van de Belastingdienst bericht over de Belasting van Personenauto's en Motorfietsen. Als u bij de Belastingdienst als ondernemer geregistreerd staat dan hoeft u in de meeste gevallen geen BPM te betalen, maar u moet dan wel aan enkele voorwaarden voldoen. Een van deze voorwaarden is dat minstens 10% van de gereden kilometers zakelijk zijn.

Als u gehandicapt bent en de bestelauto gebruikt voor o.a. het vervoeren van uw rolstoel of andere hulpmiddelen kunt u onder bepaalde voorwaarden de BPM terugvorderen.

Belasting van Personenauto's en Motorfietsen tabel

De BPM wordt voor een personenauto gebaseerd op de CO2-uitstoot en de netto catalogusprijs. Bij een bestelauto wordt de belasting alleen berekend op basis van de netto catalogusprijs, de CO2-uitstoot wordt hierbij niet in acht genomen. De netto catalogusprijs van een voertuig is de catalogusprijs (of nieuwwaarde) van een voertuig minus de omzetbelasting (BTW). Tegenwoordig zijn er nog maar weinige particuliere voertuigen welke kunnen genieten van een vrijstelling van BPM.

Gerelateerde pagina's