De Wegenbelasting logo
AUTOBESTELAUTOMOTORCAMPERHANDELAARSKENTEKENAUTOBUS

Kenteken

Een kenteken is een manier om voertuigen te indentificeren. Het kenteken wordt op een voertuig bevestigd en bestaan uit een letter- en cijfercombinatie en een bijbehorend kentekenbewijs. Een kenteken wordt bij voertuigen zoals auto's, brommers, aanhangwagens en motorfietsen gebruikt.

In de meeste landen is een kentekenplaat verplicht, zowel aan de voorzijde als de achterzijde van een voertuig, behalve een aanhangwagen of caravan, deze hoeft alleen een kenteken aan de achterkant te hebben.

Nederland

Al in 1898 introcudeerde Nederland, als derde land in de wereld, een nationale kentekenplaat. Voorgangers waren Frankrijk en Duitsland. Het eerste kenteken bevatte simpelweg het cijfer 1 er werd zo verder geteld, maar het nummer 11 werd overgeslagen (gekkengetal). In 1906 werd dit systeem van kentekenplaten afgeschaft en het laatste uitgegeven kenteknummer is 2065.

In Nederland behoort een kenteken aan een voertuig, als een voertuig verkocht wordt dan wordt moet de verkoper het kenteken overschrijven op naam van koper. Een kenteken opgebouwd uit:

Het kentekenbewijs (kentekencard) bevat een kentekennummer in combinatie met voertuiggegevens, persoonsgegevens en het chassisnummer van het voertuig.

Soorten kentekens in Nederland

In Nederland is een kenteken doorgaans geel met zwarte letters en geven de letters op een kenteken aan wat voor soort voertuig het betreft. Onderstaand kunt u zien wat de meest voorkomenden letters betekenen:

Uitleg Nederlands kenteken

Een Nederlands kenteken is opgebouwd uit enkele kenmerken welke de originaliteit waarborgen en duplicaten en/of vervalsing moeilijk maken. In onderstaande afbeelding ziet u waar het kenteken allemaal uit is opgebouwd.

Nederlands kenteken uitleg

Gerelateerde pagina's