De Wegenbelasting logo
AUTOBESTELAUTOMOTORCAMPERHANDELAARSKENTEKENAUTOBUS

Autobelastingen

In Nederland wordt de automobilist (en tevens personen die een ander motorvoertuig bezitting, met enkele vrijstellingen daargelaten) op verschillende manieren belast door de staat. Dat een auto een (hoop) geld kost weten de meesten al, maar op welke manieren wordt u nou eigenlijk allemaal belast? In Nederland zijn er diverse autobelastingen, te beginnen met een belasting voor de aanschaf van een auto (BPM), voor het bezit van een auto (wegenbelasting en bijtelling) en voor het gebruik van de auto (brandstofaccijns). In Nederland zit het belastingstelsel ingewikkeld in elkaar, onderstaand leest u samengevat alles over de verschillende autobelastingen en kunt u ook doorklikken naar meer uitgebreide informatie over het desbetreffende onderwerp.

Wegenbelasting (belasting op het bezit van een auto)

Autobelasting welke geheven wordt op het bezit van een motorvoertuig. Andere benamingen voor wegenbelasting zijn motorrijtuigenbelasting en houderschapsbelasting. Iedereen die een motorvoertuig bezit en niet onder een vriijstelling valt moet wegenbelasting betalen.

Meer lezen over wegenbelasting.

BPM - Belasting van Personenauto`s en Motorrijwielen

 (belasting op de aanschaf van een auto)

De BPM is een autobelasting welke geheven wordt bij de aanschaf van een motorvoertuig, ooit onstaan als een "luxe-belasting", de reden waarom sommige ondernemers vrijgesteld zijn van de BPM. De Belasting van Personenauto`s en Motorrijwielen wordt vastgesteld op basis van de CO2-uitstoot van een voertuig.

Meer lezen over BPM.

Bijtelling (belasting voor het privégebruik van een auto van de zaak)

Autobelasting welke geheven wordt op het privégebruik van een auto van de zaak (lease-auto). Als u een auto van de zaak heeft en daar ook privé gebruik van maakt moet u een percentage van de catalogusprijs van de auto bij uw belastbaar inkomen optellen. Zuinige auto's zijn in de regel goedkoper in de bijtelling (zoals de 14% regeling).

Meer lezen over bijtelling.

Brandstofaccijns (belasting op het gebruik van een auto)

Brandstofaccijns zijn een belasting op het gebruik van een auto of ander motorvoertuig en wordt door de belasting geïnd door middel van accijns op de brandstof. Al jaren heeft het kabinet ook plannen voor een kilometerheffing, maar vooralsnog is dit niet van de grond gekomen.

Meer lezen over brandstofaccijns.

Gerelateerde pagina's