De Wegenbelasting logo
AUTOBESTELAUTOMOTORCAMPERHANDELAARSKENTEKENAUTOBUS

Autobelastingen: Brandstofaccijns

Meer dan de helft wat u betaalt aan brandstof bij een tankstation gaat naar het rijk, de brandstof is namelijk belast met omzetbelasting (BTW) en accijns. Het meeste van de BTW wordt geheven over de accijns, welke meer dan de helft van de brandstofprijs uitmaakt. Dit is dus eigenlijk belasting op een belasting. Op deze manier belast de overheid u voor het gebruik van de auto, immer als u niet rijdt gebruikt u ook geen brandstof. In verhouding zijn auto's welke op diesel en op LPG rijden in verhouding goedkoper qua accijns.

Accijns per liter

De overheid heft een vast bedrag aan accijns op de brandstof, in 2014 is dit bedrag per liter benzine € 0,77, voor een liter diesel € 0,49 en LPG € 0,18. Jaarlijks worden deze tarieven met een inflatiecorrectie verhoogd. Accijns zijn niet afhankelijk van de olieprijs en worden met een vast bedrag jaarlijks verhoogd.

Accijnzen

  2014  2013 2012
 Benzine € 0,77 € 0,75 € 0,74
 Diesel € 0,49 € 0,45 € 0,44
 LPG € 0,18 € 0,10 € 0,09

Productiekosten en winst

Volgens onderzoek van United Consumers zijn de productiekoste van benzine ongeveer 29% van het totaalbedrag wat u aan de pomp ziet. Dat percentage kan wel enigszins schommelen doordat de prijs ook deels afhankelijk is van de prijs van ruwe olie.

11% Van het totaalbedrag is winst voor de oliemaatschappij en voor de pomphouder. De pomphouder betaalt een vast bedrag per liter aan de oliemaatschappij, een pomphouder bepaalt dus zelf zijn actieprijzen en hoeveel hij er op wil toeleggen. Zo zijn de hoge marges bij de pompen langs de snelweg natuurlijk veel lucratiever voor een pomphouder.

Gerelateerde pagina's