De Wegenbelasting logo
AUTOBESTELAUTOMOTORCAMPERHANDELAARSKENTEKENAUTOBUS

Belasting auto

Voor een auto moet een aanzienlijk bedrag aan belasting betaalt worden, iets wat mensen vaak vergeten bij de aanschaf van een auto. Het is heel wat meer wat er komt kijken bij de aanschaf van een auto of ander voertuig, iets waar zeker jongeren zich vaak in  vergissen. Maandelijks komt er heel wat meer bij kijken, zoals de wegenbelasting en de autoverzekering, wat al gauw 100 a 200 euro per maand kan bedragen. Jaarlijks betalen kan deze kosten enigszins drukken, dan krijgt u een kleine korting. 

Naast de wegenbelasting en de autoverzekering moet een auto ook jaarlijks gekeurd worden (de bekende APK-keuring), welke gedaan wordt door de RDW. Een nieuwe auto hoeft pas drie jaar na aankoop gekeurd te worden.  Let op, dit geldt dus voor nieuwe auto’s en dus niet voor auto’s die tweedehands aangeschaft zijn (tenzij ze jonger dan drie jaar zijn).

De autobelasting berekenen

Uw autobelastingen kunt u tegenwoordig gemakkelijk en snel online doen, zo ook op deze website. Om uw wegenbelasting te berekenen heeft u wel enkele gegevens van uw voertuig nodig, deze kunt u terugvinden op uw kentekencard. Met behulp van het rekenprogramma op deze website komt u direct te weten hoeveel u per kwartaal en per jaar aan autobelasting moet betalen. Ondanks dat het alleen per kwartaal en per jaar wordt weergegeven kunt u er ook voor kiezen om per maand te betalen, maar per jaar geniet u van een kleine korting. Wilt u weten wat u per maand aan motorrijtuigenbelasting moet betalen dan kunt u het weergegeven bedrag bij kwartaal delen door drie.

Zo min mogelijk belasting voor uw auto betalen

Als u het liefst zo weinig mogelijk aan belasting voor uw auto wilt betalen kunt u het beste kiezen voor een auto met een zo laag mogelijk gewicht en met een benzinemotor. Voor kleine, lichte auto's is ook de autoverzekering doorgaans lager, maar als u veel rijdt is het op de lange termijn voordeliger voor een auto met een dieselmotor te kiezen. Ook kunt u kiezen voor een zogenaamde elektrische auto, hier betaalt u geen belasting voor, maar let op de C02-uitstoot mag sinds 2015 niet meer dan 0 gram per kilometer zijn.

Gerelateerde pagina's