De Wegenbelasting logo
AUTOBESTELAUTOMOTORCAMPERHANDELAARSKENTEKENAUTOBUS

Wegenbelasting informatie

Wegenbelasting is belasting die geheven wordt op het bezit van een motorvoertuig. Wegenbelasting wordt vaak ook wel motorrijtuigenbelasting of houderschapsbelasting genoemd, maar wordt doorgaans het meest gewoon wegenbelasting genoemd. Op deze website hebben we alles omtrent dit onderwerp op een rijtje gezet met duidelijke uitleg.

2015

Wat verandert er allemaal in 2015 omtrent de wegenbelasting? Gaan de tarieven omhoog of juist wellicht omlaag? Moet u wellicht in 2015 ineens wel betalen?

Meer lezen over de wegenbelasting 2015.

2014

In 2014 zijn er flink wat wijzigingen geweest omtrent de wegenbelasting, de volgende grote wijzigingen komen pas in het reageerakkoord van 2016. We hebben alle belangrijke wijzigingen van 2014 duidelijk op een rijtje gezet.

Meer lezen over de wegenbelasting 2014.

Vrachtauto

Wilt u de wegenbelasting berekenen voor een vrachtwagen? Voor alle andere voertuigen is er een een rekentool maar nog niet voor de vrachtwagens, maar u kunt in de tabellen al een hoop opzoeken.

Meer lezen over de wegenbelasting vrachtauto.

Oldtimers

Tegenwoordig is het belastingvrij rijden niet voor veel mensen meer weggelegd en sinds 1 januari 2014 is de wegenbelasting voor een oldtimer aangepast en sindsdien hoeft er enkel geen belasting meer betaalt te worden als het voertuig 40 jaar of ouder is, voor ieder voertuig jonger dient wel wegenbelasting betaalt te worden.

Meer lezen over vrijstellingen.

Fraude met de wegenbelasting

Het kabinet wil fraude van wegenbelasting tegengaan, fraude wordt bijvoorbeeld gepleegd door de wegenbelasting te ontduiken. Dit heeft natuurlijke nadelige gevolgen voor de Nederlandse schatkist, maar gaat ook ten koste van het belastingmoraal van de belastingbetalende burger.

Meer lezen over fraude met wegenbelasting

Vrijstellingen

Enkele voertuigen zijn vrijgesteld van wegenbelasting, dit zijn voertuigen voor invaliden, zuinige auto's en sommige oude auto's (oldtimers). Wellicht heeft u ook wel recht op een vrijstelling zonder dat u het weet!

Meer lezen over vrijstelling van wegenbelasting.

Schorsen

Als u besluit uw auto voor langere tijd niet te gebruiken, dan kunt u de WA-verzekering, wegenbelasting en verplichte APK tijdelijk stopzetten. Daarvoor moet u uw kenteken schorsen bij de RDW.

Meer lezen over de wegenbelasting schorsen.

België

In België heet de wegenbelasting eigenlijk verkeersbelasting, maar verder zit deze redelijk hetzelfde in elkaar als in Nederland. Daarnaast kent België de Belasting op de Inverkeerstelling, wat te vergelijken is met de Nederlandse BPM. 

Meer lezen over de wegenbelasting België (verkeersbelasting).

Gerelateerde pagina's