De Wegenbelasting logo
AUTOBESTELAUTOMOTORCAMPERHANDELAARSKENTEKENAUTOBUS

Wegenbelasting België

Vaak vragen mensen zich af of de wegenbelasting in bij onze zuiderburen wellicht goedkoper is en hoe het nou eigenlijk allemaal zit in België . Zoals we in Nederland wegenbelasting kennen, kent België "verkeersbelasting". Behalve het verschil in naam is er niet heel veel verschil wat betreft deze belasting in België. De verkeersbelasting wordt ook net zoals in Nederland geheven op het bezit van een motorvoertuig en niet op het gebruik ervan.

Op welke manier iemand zich in Nederland of België ook wil vervoeren, altijd komt de fiscus er wel bij kijken; er zijn heel wat fiscale aspecten verbonden aan mobiel zijn. Iedereen die zich met een motorvoertuig verplaatst moet belasting betalen, zowel in België aan verkeersbelasting als in Nederland aan wegenbelasting.

Verkeersbelasting oldtimers

Net zoals in Nederland kent ook België een regeling voor oltimers, namelijk een verlaagd tarief voor de verkeersbelasting voor oldtimers. Deze wordt steeds op 1 januari bepaald en is op 1 januari 2014 vastgesteld op € 34,77 euro. Dit tarief is voor personenauto’s, motorfietsen, auto’s voor dubbel gebruik en minibussen welke de leeftijd van 25 jaar of ouder hebben bereikt. Dit tarief geldt tevens voor militaire voertuigen welke meer dan 30 jaar oud zijn.

Niet betalen van wegenbelasting / verkeersbelasting

Sinds kort is de Belgische staat actief wanbetalers aan het opsporen; personen welke verzuimen hun belasting te betalen. Wanbetalers worden direct van de weg gehaald en bij het niet betalen wordt direct het voertuig in beslag genomen. Sinds deze nieuwe maatregel is opgemerkt dat het aantal wanbetalers gestaag zakt, wat de staat ten goede komt.

Belasting op inverkeerstelling (BIV)

Net zoals Nederland de BPM kent, kent Belgie ook nog de BIV, de Belasting op de Inverkeerstelling. Dit is een belasting die geheven wordt bij het overschrijven van een voertuig, het maakt dus niet uit of dit een nieuw of een tweedehands voertuig is. De hoogte van de BIV wordt onder andere bepaald met oog op diverse kenmerken zoals milieuvervuiling door het voertuig, waaronder CO2-uitstoot valt, het brandstoftype en de euronorm (bij Diesel).

Berekenen van de wegenbelasting in België

Tegenwoordig kunt u online gemakkelijk uw wegenbelasting berekenen, maar dit kan ook in België: verkeersbelasting berekenen. Er zijn meerdere handige websites waar u dit kunt doen, door het invullen van enkele basisgegevens komt u snel en gemakkelijk te weten hoeveel u aan verkeersbelasting moet betalen. Hetzelfde geldt voor het berekenen van de Belasting op Inverkeerstelling. 

Gerelateerde pagina's