De Wegenbelasting logo
AUTOBESTELAUTOMOTORCAMPERHANDELAARSKENTEKENAUTOBUS

Wegenbelasting

U betaalt uw wegenbelasting per tijdvak met een acceptgiro of via automatische incasso. Een tijdvak duurt 3 maanden (een kwartaal).  Ook is het mogelijk de belasting in één keer te betalen over vier aaneensluitende tijdvakken (dus twaalf maanden). Als u per jaar betaalt, krijgt u per kwartaal € 3,- korting. Op jaarbasis is dat dus een besparing van € 12,-.

Bereken wegenbelasting door op de gewenste categorie bovenaan de website te klikken. Het totale bedrag dat u moet betalen is met name afhankelijk van de volgende factoren:

- het soort voertuig;
- de eigen massa van het voertuig;
- de provincie waarin u woont;
- de toegestane maximum massa;
- de soort brandstof;
- het aangegeven tijdvak;
- het aanwezig zijn van een koppelinrichting.

Gewicht (massa) van het voertuig

Wegenbelasting massa voertuig

Hoeveel u moet betalen hangt onder andere af van het gewicht (de massa) van het motorvoertuig. Hieronder wordt verstaan de massa van het lege voertuig in bedrijfsvaardige staat. Dus met inbegrip van de bedrijfsstoffen, reservedelen en gereedschappen, die tot de normale uitrusting behoren.

Deze massa in kilogrammen is terug te vinden op het kentekenbewijs deel 1 van het voertuig onder het kopje 'Massa ledig voertuig'.

Let op: Sinds 1 januari 2014 wordt er een kentekencard uitgegeven voor nieuwe auto's, dit is een kentekenbewijs op creditcardformaat.

Schorsing & vrijstelling

Schorsing
Als u uw personenauto ten minste 3 maanden niet gebruikt, kunt u een schorsing van de geldigheid van het kentekenbewijs aanvragen. U kunt uw auto schorsen door een aanvraag te doen grotere postkantoren. Hiervoor moet u deel II en deel III van het kentekenbewijs en een geldig legitimatiebewijs meenemen. Tijdens de schorsingsperiode bent u geen wegenbelasting verschuldigd. U mag dan echter niet op de openbare weg komen met uw personenauto. U leest meer over het schorsen van uw voertuig bij wegenbelasting schorsen. U kunt dan ook in die periode uw autoverzekering schorsen.

Vrijstelling
Voor personenauto's van 25 jaar en ouder geldt een vrijstelling van autobelastingen. Als u zo'n auto heeft gekocht, krijgt u van de belastingdienst automatisch bericht. Daarnaast bestaan er vrijstellingen voor invaliditeit en gedeeltelijke vrijstelling in verband met rolstoelinstallatie. U leest meer over vrijstellingen bij vrijstelling wegenbelasting.

Als u een vrijstelling wilt aanvragen, moet u een schriftelijk verzoek indienen bij de belastingdienst / centrale administratie.

Rekeningnummer wijzigen

Wilt u dat uw wegenbelasting voortaan van een andere bank- of girorekening wordt afgeschreven? Bel dan gratis de Belastingdienst op telefoonnummer 0800-0749 en geef uw nieuwe rekeningnummer door. De Belastingdienst is bereikbaar op maandag tot en met vrijdag 08:00-17:00 uur.

Gerelateerde pagina's