De Wegenbelasting logo
AUTOBESTELAUTOMOTORCAMPERHANDELAARSKENTEKENAUTOBUS

Kentekencard

KentekenbewijsSinds 1 januari 2014 is de kentekencard ingevoerd ter vervanging van het papieren kentekenbewijs, dit is een kentekenbewijs op creditcard formaat. De kentekencard is moeilijker te vervalsen, veel handiger in het gebruik en slijtvast. De kentekencard wordt centraal afgegeven wat de kans op fraude aanzienlijk verkleint.

Het oude papieren kentekenbewijs hoeft niet omgeruild te worden voor een de nieuwe kentekencard, deze wordt afgegeven bij aanschaf van een nieuw of gebruikt motorvoertuig. Bij verlies of beschadiging van uw oude kentekenbewijs krijgt u teven automatisch een nieuw kentekenbewijs.

Het kentekenbewijs op creditcardformaat is in principe voor alle voertuigen die welke een kentekenplaat hebben. De uitzonderingen zijn handelaarskentekenbewijs (waar de bekende groene plaat bij hoort) voor erkende bedrijven, voertuigen met een kenteken voor grensverkeer en andere voertuigen met een speciaal kentekenbewijs.

Nieuw kentekenbewijs

Met het nieuwe kentekenbewijs wil de overheid zoals reeds gezegd de criminaliteit en vervalsing tegengaan en het gehele registratieproces automatiseren. Ook is het overschrijven van een kenteken nu gedigitaliseerd, het papieren overschrijvingsbewijs is  komen te vervallen en daarvoor in de plaats is een code van 9 cijfers gekomen; de tenaamstellingscode.

Kentekencard

Kentekencard is veilig

De overheid wil de voertuigcriminaliteit tegengaan door de invoering van de kentekencard doordat deze veel moelijker te vervalsen is. De kentekencard bevat een chip en enkele echtheidskenmerken wat het vervalsen veel moeilijker maakt.

Gerelateerde pagina's